Final death sentence for Designens’ Hus at Telefonplan

Rivningsbeslutet för Designens Hus på Telefonplan är nu taget. Därmed dödas slutgiltigt drömmarna om en samlingplats för design intill Konstfack, som Stockholm såväl skulle behövt. Den stora svarta byggnaden, som Wingårdhs arkitekter ville skulle stå som ett utropstecken, blev till slut den kista som vissa kallat den på grund av färgen.  Igår höll Formmuseets Vänner sitt årsmöte och sista konferens under projektet DesignHall. Utställningen, med bland andra Li Edelkoorts “Talking Textiles” pågår till den 15 april. Formmuseets Vänner, med aktiva ordföranden Adine Grate i spetsen, har drivit ett ambitiöst projekt DesignHall – ett mobilt utställnignsprojekt – i samarbete med Konstfack och en angelägen seminarie-serie med framstående internationella och talare kring behovet av ett formmusem (eller designcenter) i Stockholm. I går ledde designhistorikern Kerstin Wickman ett intressant samtal med Röhsska museets chef Ted Hesselbom och kulturjournalisten och gästprofessorn vid Konstfack, Sara Kristoffersson, kring designhistoria och dess betydelse för vår förståelse av design. Ett ämne som hon nu undervisar i på konstfack. Samtalet kretsde kring behovet av designhistoriskt sammanhang, vikten av samlingar i ett museum eller ej. Diskussionen som följde liknade många av dem som vi haft tidigare, och man efterlyste program för ett museum i Stockholm såsom internationelle curatorn Daniel Charny framhållit i det inledande seminariet. Jag kan inte annat än sitta där med sorg i hjärtat, då jag känner att vi är längre ifrån ett Formmuseum i Stockholm än på länge, trots alla dessa goda krafter, detta engagemang från så många håll och den djupa kunskap som finns på området. Det borde bara vara att sätta igång. Och nu rivs alltså Designens Hus, symboliskt helt i linje med dagsläget.

5 years ago, in 2007,  Wingårdhs’ Architects finalized the plans for a Design Center at Telefonplan, together with the builders AP-Fastigheter and the City of Stockholm and a group of representatives from the various design organisations, including Svensk Form. As a start and a signal, the house next to Konstfack was painted black as an exclamation mark. Everything was in place, money from the city and the builders, the detailed construction plans, the program for the Design Center, the organisation, and the financial plan. The Ministry of Culture and the ministry of Industry were deeply engaged in the discussions. The idea was a joint financing plan from City, Government and Private funding. Hard work for three years will all involved parties. Elections came, change of government, change of ideas. Plans died. An attempt was made from the Ministry of Culture to make the Museum of Architecture into the public meeting place for Design in Stockholm, longed for by all. Meanwhile, all sorts of initiatives were taken to keep the House of Design at Telefonplan alive. The last in the series of activities has been the DesignHall- moving platform for design with exhibitions and lectures. I attended the last lecture in the series yesterday, discussing the importance of design history, a longer and deeper perspective in the udnerstanding of design, and of the need of an arena in Stockholm. At the same time the final decision has been taken to tear down Designens’ Hus at Telefonplan. Seems like we have a long way to go for a Design museum in Stockholm. So sad.

Vasakronan har nu tagit beslutet om att riva Designens Hus på Telefonplan