Never say Näver by Aia Jüdes, combining traditional craftmanship with young graffiti and French fashion symbols

Näverslöjdaren John Lindholm, snart 80, hade kommit upp från Björbo för att vara med om  Aia Jüdes utställningsinvigning på Galleri Sebastian Schildt. Galleriet var fyllt till bredden med en härlig blandning av generationer och positiv respons. Fin recension i DN också om hyllning till hantverket, annars har pressen haft svårt att veta hur de ska placera in Aia, är det konst, konsthantverk, mode eller vad är det? Aia stoppar man inte in i något fack. Hon är en av de många unga kreatörer som i dag rör sig fritt mellan genrerna. Designhistorikern Kerstin Wickman har också skrivit en mycket fin text om Näverns revanch, där hon beskriver historik och status för närverslöjden genom tiden. När hon gick ut ur galleriet sade hon spontant. “Det här är verklig Haute Couture på svenska.” Hoppas nu också att galleriet med sin öppna inställning får fortsatt gehör för satsningen fram till den 2 februari då den stänger. Efter denna första Dalafest, gick vi vidare till Rönnells antikvariat och lyssnade på Sälenbördige konstnären Peter Johansson som berättade som sin sammanstötning med konstnärern Anders Zorn.

I was so happy to see how John Lindholm, came to the gallery opening of Never say Näver at Galleri Sebastian Schildt where my friend and long time collaborator and adept Aia Jüdes held her exhibition, where the traditional and for a long time underestimated craft in birch trees met graffitiart – both slow and precise hand craft, in combination with the carefully detailed French Fashion symbols of Louis Vitton, Hermés and Chanel – not to talk about the Christian Louboutins super high heels, made in birch bark, näver, and 23 k gold.  I have known Aia’s work for over 10 years now, in fashion, exhibition production, Japanese and Brazilian traditional and contemporary expressions, and followed closely her multitalented career. I was therefore very happy when she started to join me to my home town Björbo in Dalarna, and visit with the elderly craftsmen around the area. She and John hit it off, and started a collaboration, where Aia wanted to learn the craft as well as she was determined to develop these fashion products. Haute Couture through Näver.