Strong Swedish presence at Fashion Weeks in London and New York in September

Ann Sofie Back har haft stark närvaro både i Stockholm, London och New York med sitt varumärke Back dessa höstmånader. Hon är också vår omslagsflicka på innevarande Form-nummer  Sedan ett par år har Svensk Form kunnat stötta och följa flera mindre varumärken under modeveckor och internationellt, tack vare de extra bidragen från Kulturdepartementet och UD för modefrämjande. Det är inte stora bidrag, men tillräckligt för att de ska kunna medverka, särskilt mindre företagen såsom Altewai Saome, som fått enorm medial uppmärksamhet och efterfrågan, men ännu inte är så stadda i kassa att de kan delta hursomhelst i internationella, eller ens svenska sammanhang. Just därför är de  statliga fröpengarna så avgörande. Små bidrag som gör stor skillnad. Flera av märkena deltog i London i den satsning som Business Sweden genomförde Re Present under London Fashion Week, och i New York under Capsule mässan och det samnordiska eventet Northern Exposure. Se videoklipp. Handelsministern har i september, den av henne utsedda främjarmånaden för mode, varit flitigt närvarande i London och New York. Här lite sentomsider bilder från mitt New York-besök i handelsministerns närhet.

Swedish Fashion has been actively present during the fashion weeks in London and New York this fall. In New York through the Capsule Fair and a joint Swedish-Finnish Event Northern Exposure  http://vimeo.com/74933542In London through a successful Scandinavian Fashion event Re Present, arranged  by the Business Sweden office in London. I went over to New York on September 16th to join a reception with the Swedish Trade Minister at the Swedish Consulate Residence on Park Avenue, hosted by the brand new Swedish Ambassador to Washington, Mr Björn Lyrwall. Ewa Björling, the Minister for Trade, used her quick visit in New York to ring the Opening Bell of the NASDAQ MarketSite in Times Square. And, of course, to promote design and fashion, by special guests at the reception, a visit to Parsons School of Design, and the Swedish downtown shops. Here are some photos from the occasion.