The meals are what we have left of joint activities in our homes today

Skogshuggarkorv och riktiga möten är rubriken på min krönika i Dalarnas Tidningar den här helgen, som jag skriver var fjärde vecka med anknytning till design, mode och arkitektur:

Måltiden är snart den enda gemensamma aktivitet vi har kvar i våra hem. Utvecklingen har smugit sig på oss. Det var inte så länge sedan vi lyssnade på samma radio och stereo, delade på en fast telefon och bänkade oss framför den gemensamma TV:n. Jag minns när jag var liten, hur familjen samlades i soffan på lördag kväll och såg på Helgonet på svartvit TV och delade på en Marabou chokladkaka. Det var strax innan färg-TV kom, ett svunnet begrepp, fråga någon som är under 40.

I dag har alla sin individuella telefon som är allt i ett, sin egen dator eller iPad, och man väljer precis när och vad man vill se eller lyssna på. Hemmens utformning förändras därefter. De gemensamma stunderna blir desto angelägnare att värna om. Att slå sig ner kring ett bord, att inta en gemensam måltid, såsom vi gjort i alla tider i alla kulturer runtom i världen. Det mest naturliga sättet att umgås och samtala.

Det är kanske en av förklaringarna till dagens otroliga matvurm och överflödet av matprogram i alla kanaler. Ibland är det svårt att värja sig, men det tyder i alla fall på intresse och för med sig något positivt. Under tidigare inredningshysteri byggde vi stora statuskök och köpte kokböcker, men få lagade verkligen mat. Idag har matlagningslusten kommit tillbaka med Pluras kök, Per Morberg, Tina eller vem man nu vill identifiera sig med. Medvetenheten bland konsumenter ökar, man intresserar sig för lokal produktion. Från Värmland och uppåt växer mikrobryggerier och småskaliga matproducenter upp som svampar ur jorden. Viljan att ta tillvara råvarorna omkring oss, vilt från skogen och att plocka sina egna grönsaker, och återupptäcka husmanskost. Under senaste halvåret har jag ätit friterad mossa på flera olika tillställningar med hippa Stockholmskockar, jordnära ska det vara. Och skogshuggarkorv från Värmland. När Umeå Kulturhuvudstadsåret invigdes, bjöd Umeåfödde stjärnkocken Mathias Dahlgren hedersgästerna på västerbottniska specialiteter, inte elegant serverade på tallrik, utan i byttor och grytor som gästerna fick skicka emellan sig som en familjemiddag, för att komma i naturligt samspråk. Högt uppskattat av de bortskämda gästerna från när och fjärran.

Samma småskaliga rörelse sker inom hantverksburen design och konstindustri, och flera av dagens unga formgivare är också matkunniga, en del har till och med varit kockar. Beröringspunkterna är många, hantverksskicklighet, bra lokala råvaror, sinnlighet och handens tysta kunskap.

Skogshuggarkorven följer nu med oss till den stora möbelmässan i Milano om ett par veckor, dit miljoner designintresserade besökare från hela världen åker. I vår svenska satsning slår vi ett slag för måltid, mat och möten mitt bland alla utställda produkter. I dag kan vi kommunicera med människor över hela världen, oavsett geografiska avstånd, vilket är fantastiskt och användbart. Men samtidigt är mötet mellan människor IN REAL LIFE, som satsningen heter, oslagbart.

This weekend I am preparing the invitations ad guests lists for the exclusive dinners, Form Talks and special aperitivo w DJ sessions we are hosting during our Swedish Design Goes Milan – In Real Life – the official Swedish Exhibition in La Posteria in Brera District this year. Svensk Form, Business Sweden and Visit Sweden, built on the concept by Form Us With Love of midnight dinner they have arranged during the past year in Milan, thinking that Milan is all about meeting the right people, and despite us communication internationally through internet, nothing beats meeting IN REAL LIFE. Today there is also such a strong trend in Sweden, jointly within craft and food, where more and more are going back to basics, to small scale local production, enjoying the high quality close-by materials, the origin of our culture etc. Therefore, we are also serving special Swedish Food from our forests  in Milan, through the restaurant Björk Swedish Brasserie.  However, wine is nothing we can claim fame for,  but we are lucky to partner with the Danish Auction House Lauritz.com, who have their own wine yard in Provence, Chateau Vignelaure with a great Rosé and Red that they will bring to Milan. In these times of internet, individual iPhones, iPads, computers, everything individualized, it is even more important to keep to the old world wide culture of sitting down at a table and talk. With friends or family, outside or at home. Lets never loose that. This is what I wrote about in my regular column in Dalarnas Tidningar this weekend, the region were I come from, and were we have lots of local producers.

Skogshuggarkorv from Värmland will be served in Milan thanks to www.husmansbord.se