Time to apply for the next round of Design S – the National Swedish Design Award by Svensk Form

Dags att söka till nästa omgång av Design S. Nytt för i år är att vi återinfört kategorier, och att vi också inbjudit en internationell jury för att göra ett eget slutligt urval, då Sverige är litet och vi vill tillföra den internationella utblicken. Här är pressmeddelandet som gick ut idag.

I dag går startskottet för Design S
Svensk Form – 2014-05-22 10:45 CEST

Nu öppnar inlämningen av bidrag till Design S, Svensk Forms nationella designutmärkelse som profilerar svensk designs status såväl nationellt som internationellt. Officiell beskyddare för Design S är näringsminister Annie Lööf. I år introduceras kategorier och juryn vässas ytterligare med en internationell jurygrupp, med bland andra den världskända trendanalytikern Li Edelkoort.

Design S är Sveriges nationella designutmärkelse som i år delas ut för femte gången i Svensk Forms regi. Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, producenter och företag som arbetar med design i dess bredaste bemärkelse, det vill säga produkter och tjänster, mode, konsthantverk, digitala lösningar, varumärken och industriformgivning på högsta nivå.

I år är näringsminister Annie Lööf officiell beskyddare för Design S och lyfter utmärkelsen som ett av de främsta sammanhang där svensk tillväxt, innovationskraft och entreprenörskap stimuleras:

– Svensk design bidrar inte bara till att skapa världsledande företag inom medier, möbler och mode. Den bidrar också till att stärka Sverigebilden, som är så viktig när till exempel en utländsk aktör börjar fundera på att göra en investering i Sverige.

Stark svensk och internationell jury
Design S jury består i år av tolv personer, åtta namn vi känner från vår svenska scen och fyra internationella toppnamn.

– Alla vill ha design idag: myndigheter, tv-kanaler, gruvbolag, matkedjor, politiker och miljöorganisationer. Design kan förändra världen. Men vad är bra design? Och bra förändring? Det är inte lika lätt att avgöra. Därför finns Design S! Utmärkelsen är en ögonblicksbild av det bästa inom svensk design, säger Jakob Lind, VD på kommunikationsbyrån Futurniture och ordförande i Design S jury.

Jakob Lind (ordförande), VD och en av grundarna av kommunikationsbyrån Futurniture
Päivi Ernkvist, keramiker, skribent och curator, projektledare på Stockholm konst
Hedvig Hedkvist, inredningsarkitekt, formgivare och en av landets ledande designskribenter
David Carlsson, designstrateg, författare och design director på Wallvision
Malin Zimm, arkitekt och skribent, sakkunnig på Arkitektur- och Designcentrum
Fredrik Marcus, Creative Director på Creuna, en superkreatör i den digitala sfären
Mathilda Tham, professor i design vid Linnéuniversitetet och forskare vid Goldsmiths University
Claes von Hauswolff, designstrateg, affärsutvecklare, CD och VD på Von Hauswolff

Den internationella expertjuryn består av:
Li Edelkoort, pionjär inom trendanalys, curator, författare och föreläsare
Alice Rawsthorn, författare och designskribent för New York Times och Frieze Magazine
Giulio Cappellini, arkitekt, AD och designer, äger designföretaget Cappellini
Ross Lovegrove, industridesigner och visionär, Studio Lovegrove

Kategorier
Årets nya kategorier syftar till att skapa tydlighet och att underlätta för juryn att göra analys och diskutera bidragens gemensamma styrkor och utmaningar. Kategorierna är: Möbler & Inredning, Arkitektur, Industridesign, Tjänstedesign, Digitala produkter och tjänster, Grafisk Design, Hantverk & Konsthantverk, Mode & Textil.

Prisceremoni och vernissage på Arkitektur- och Designcentrum 26 november
Anmälan är öppen fram till den 8 september. Nominerade och vinnare tillkännages under Designdagen den 26 november 2014 då prisceremoni äger rum på Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm. I närvaro av svensk och internationell jury hedras de bidrag som valts ut att få ett ”S” och de visas även i en utställning som finns på plats till början av januari 2015.

Svensk Form delar ut två utmärkelser – Design S för etablerad design och Ung Svensk Form för unga formgivare.

Time again for next round of the National Swedish Design Award, Design S, by Svensk Form. Since Sweden is a small country, we have also invited some experienced, well known international jury members, to give an international dimension to our award, as a first step towards increased internationalization.  They are Alice Rawsthorn, Li Edelkoort, Giulio Cappellini and Ross Lovegrove. We have also re-introduced traditional cathegories, as a means to make it easier for the applicants as well as for the jury. The Award ceremony will take place on the 26th of November at the Centre for Design and Architecture here in Stockholm, where we will also have a full day of knowledge transfer work shops and seminar related to the business and future of design. Here are some snapshots from the first luncheon with the Swedish jury, during the visit to Stockholm by Li Edelkoort.

Li Edelkoort och Paula Malm

Li Edelkoort och Paula Malm