Time to take the next step with Deadline aimed at increasing diversity in the recruitment to design school

Igår höll vi parallella seminarier i Göteborg och Stockholm inom projektet Deadline – för ett mera inkluderande designklimat. Många grupper av unga är underrepresenterade på de skolor som utbildar i design, kommunikation, konst, mode, arkitektur och konsthantverk och vi väcka frågan hos dem som påverkar intaget, hos studievägledare, hos föräldrar och visa studerande hela vägen från grundskolan, gymnasiet och förberedande designutbildningar hur vägen kan se ut till en karriär inom konstnärliga yrken. Kvällen var ett samarrangemang med Sveriges Arkitekter. Vår egen coach Karin Ahlin föreläste liksom arkitekten och mångsysslaren Victor Marx. Alla kom till tals i diskussionen och många konkreta åtgärder för att påverka Studievägledare, att skriva manifest och att verka framåt väcktes och att ordna ett mentorprogram för potentiella sökande. Oron stor för att de praktiska och estetiska ämnena devalveras i skolorna. Både Arkitekturhögskolan i Umeå och Malmstens märker av att allt färre söker sig till utbildningarna, trots massiv marknadsföring och exponering. En oroväckande utveckling. Något att diskutera vidare i Almedalen. Osäkerheten största hindret. Var inte rädd! Tänk Stort! Tag plats! Var Dig själv! Som en deltagare i diskussionen, aktiv i förortsrörelsen Megafonen sade: “Utsatta ska bli insatta så att de tillsatta kan bli avsatta!”. Han påpekade också behovet av mentorer från rätt grupper ska föra talan, annars blir det som i Tensta konsthall: Fel personer som säger rätta saker. Det funkar inte.

Some 3o participants came to the seminar DEADLINE here in Stockholm yesterday, aimed at discussing with teachers and tutors working with young students wanting to enter into artistic education. Basic and practical advice are needed. The discussions went high and  low, everybody in the audience had something to say. Our speakers Karin Ahlin and Victor Marx generously shared their own personal experiences and gave some concrete advice. The basic message was repeated: Don’t be afraid to be yourself! Use your own experience, Think big! To be a designer and an artist is a real job – we have to pass this message on to parents and tutors. Several metaphors about fishes were brought up on the table: “Dead fish float with the stream, but living fish swim against the stream”, the same guy pointed out that “the fish does not know he is wet”. Young people from marginalized areas don’t even know that there is a job or an education to become a designer, architect, artists etc. We need to find the right Ambassadors from the different cultures to spread the m

essage, and to be in the selective committees for the schools.