Discussing how to continue the development of Russian design and designers at Vinzavod inMoscow

I känsliga tider är det ännu viktigare att fortsätta dialogen med de kulturella utövarna. Att inte isolera. Därför var seminariet och diskussionerna som ordnades på Vinzavod i Moskva i lördags i samband med visningarna av Ung Svensk Form och Design S särskilt betydelsefulla. Och trots den osannolikt varma sommardagen, var det flera nyckelpersoner som hade sökt sig ner i vår källare för att diskutera framtiden. Särskilt uppskattade vi engagemanget hos ledningen för Moskvas Designmuseum, som tillsammans med ambassaden hade lyckats samla en relevant grupp för en angelägen diskussion om hur man ska utveckla design och de kreativa näringarna i dagens Ryssland. Tyvärr var Cecilia Hertz och jag tvungna att lämna just som diskussionerna tog ordentlig fart, men tydligen hade de fortsatt även efter vi lämnat, och sedan flyttat över till det närliggande kaféet för att internent fortsätta dialogen långt in på lördagskvällen. Om inte annat var vårt besök en viktig katalysator för att de skulle samlas och prata med varandra, Svensk Forms vanliga match making roll. Dagen inleddes med ett som vanligt spännande föredrag av Cecilia Hertz, Umbilical Design, om hur rymdteknologi kan översättas till hållbara lösningar på jorden. Sedan gjorde jag en snabbresa i svensk designhistoria och dagens trender, som förhoppningsvis kunde inspirera i vissa delar. Nu hoppas vi kunna fortsätta vissa kontakter i framtiden, de var särskilt intresserade av vår återuppväckta konsthantverksvurm, hantverk och lyx-frågor som kan ha relevans för dagens ryska klimat, och Cecilia fick många napp från de ryska rymdorganisationerna som anslutit med sina höga chefer och stort intresser. De ledande kvinnliga cheferna för Designmuseet i Moskva känns som riktigt öppna och intresserade framtida samarbetspartners. Kulturrådet Mårten Frankby stannar ett år till, och det känns som om han verkligen vill ta de nya trådarna vidare. Nu följer hela deras fortsatta program med 17 svenska tillresande under de kreativa veckorna. En inspirerande resa, jag fick till och med en bok om svensk designhistoria på ryska med mig hem, som finns att få på universitetet i Moskva, skriven av Marina … nu har jag bara hennes visitkort på ryska och kan ej tyda efternamnet i skrivande stund!

-“For a long time Russian design has tried to catch up with the rest of the world, I believe we have to think differently, and move on to the next step into the future”, said the industrial designer Vladimir Pirozjkov, who was one of the participants of the round table discussion at the Swedish Design exhititon venue at Vinzavod, arranged by the dynamic Design Museum of Moscow. On my question of the position of techcology, engineering and design, which was most esteemed in Russia today, he said it was of course the advanced technological, industrial and engineering sector which was highest in rank, but that it was important today, when anyone anywhere can make the same advanced technology – look at the car industry for example – and it is all about creating emotional value, this is how we consume today, emotional attraction, artistic talent and values that will make the difference globally. This is where we can compete. The young vice director of their industrial and trade ministry, Julia Chanzjina, also had taken her free Saturday off to join the seminar (impressed!!) and listen attentively and stressed that the Ministry had started a support program for industrial design, for applications in the industry. The chairman for Russian Designers, and Rector of the National Design Institute, Mr Yuri Nazarov was also there. Unfortunately Cecilia and I had to leave before the seminar was over. We later heard that the discussion had continued over at the next-door café into the night. We really appreciated the arrangements and engagement by the Design Museum of Moscow with the dynamic and strong leader Alexandra Sankova and her enthusiastic collaborators. This was really an example of real cultural exchange, when I saw her collegue Sveta, guiding the Russian visitors around in the Design S and Ung Svensk Form exhibitions, telling all the stories in Russian with such appreciation from the audience. We started the day by a lecture on a journey from space to earth by Swedish industrial designer Cecilia Hertz of Umbilical Design. In the audience there were also representatives from the Russian space agencies, and there were vital contacts made to continue. I will think of how we can bring over some people and/or exhibitions on the theme of the revitalization of the craft, and discussions about luxury consumption. I also hope that Alexandra and her colleagues will make it to Stockholm for the Stockholm Design week 2015. Thank you to the Swedish Embassy for arranging these meetings, exhibition and events. Svensk Form is very happy to participate and contribute in any way we can.

Round-table discussion at Vinzavod, Yuri Nazarov president of Russian Designers speaking

Round-table discussion at Vinzavod, Yuri Nazarov president of Russian Designers speaking

Marina, author of the Russian book on Swedish Design

Marina, author of the Russian book on Swedish Design

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

P1020038

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

P1020032

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Sveta from Design Museum guiding in Russian through Ung Svensk Form and Design S

Cecilia Hertz, Umbilical Design speaking about a journey from space to earth

Cecilia Hertz, Umbilical Design speaking about a journey from space to earth

Some eager listeners despite the beautiful summer Saturday

Some eager listeners despite the beautiful summer Saturday

Cecilia wears the female Russian astronaut t-shirt

Cecilia wears the female Russian astronaut t-shirt

Cecilia with interpretor Ekaterina Hohlova

Cecilia with interpretor Ekaterina Hohlova

Alexandra, Sacha, Sankova director of Moscow Design Museum

Alexandra, Sacha, Sankova director of Moscow Design Museum

Mårten Frankby, Cultural Counselor opening the seminar

Mårten Frankby, Cultural Counselor opening the seminar

Aljona Sokolnikova - Sveta - from Moscow Design Museum learning about the products in the exhibition

Aljona Sokolnikova – Sveta – from Moscow Design Museum learning about the products in the exhibition

Bye bye, Aeroflot after a safe journey

Bye bye, Aeroflot after a safe journey