The power of PechaKucha bringing out the essence, and keeping presenters on the edge

Samir Alj Fält höll sin första PechaKucha någonsin i ett hav av stim och stoj under vårt stora mingel i Almedalen. Varje talare får 6 minuter och 40 sekunder i strålkastarljuset, och det är imponerande hur mycket man hinner få fram på den korta tiden. Han klarade det jättebra, humoristiskt, självironiskt och samtidigt djupt allvarligt. Tanken är just att man ska vara på en social mötesplats, med en öl i handen och avspänd stämning. Samir lyckades fånga uppmärksamheten ganska länge, liksom de andra fantastiska talarna, både måndag och tisdag då vi höll PechaKucha i Almedalen. (talare: Björn Siesjö, Karin Ahlin, Rahel Belatchew, Samir Alj Fält, Cecilia Hertz, Lukas Dahlén, Lotta Ahlvar, Andreas Nordström, Gunila Axén och Elin Larsson) Det är märkvärdigt, vilken magi och särskild spänning som uppstår vid varje PechaKucha presention. Varje talare har verkligen ansträngt sig, och varit tvungen att sovra bland bilder och ord. Nästan alla nervösa, vana och ovana estradörer likadant, vilket ger en särskild intensitet och spänning och gör publiken extra lyssnande. Alla har samma chans. Den här våren hade vi själva premiär på PechaKucha på Studion i Kulturhuset där vi tänker fortsätta. Samtidigt har flera av våra företagsvänner och skolor ordnat PechaKuchas under försommaren – alltid i samverkan med oss och med formell ”tillåtelse” från grundarna i Tokyo – Powered by PechaKucha. Beckmans avgångselever höll mini-pechakuchor utifrån sina examensarbeten, Gudrun Sjödén PechaKuchade med den egna personalen. Under VisitSweden och Möbelrikets årliga Swedish Midsummer turné, med inbjudna tyska, holländska och engelska arkitekter och inköpare, höll NC Nordic Care, Skandiform och Materia en högt uppskattad PechaKucha i sitt showroom på Nackagatan med varsin formgivare, som gör att besökarna minns ännu mera av just deras möbler. Alla ni som tänker på att ordna en PechaKucha, ta kontakt med oss eller med organisatörerna i Tokyo, detta är patenterat, och blir bäst om man följer grundreglern, så att inte konceptet vattnas ur.

In each city, out of 740,  there is only one single person, who has the golden hand shake to run PechaKuch Night. This is the principle of PechaKucha night since the start 2003, when it was founded by Klein-Dytham Architects, as a way for unestablished as well as established designers and archtects to meet in an informal and fun way to meet and share their work, ideas and passion. The format grew, and landed on 20 images x 20 seconds. No forward-play or return. And the format has spread as a virus out of its own power, thus fitting the need of our time. Since I had the priviledge to live in Tokyo in 2003, close friends with Astrid and Mark, I was there at the birth of PK in their night club Superdeluxe, and when I moved back to Stockholm, I was eager to start PechaKucha night in Stockholm. Since then, 12 cities in Sweden has started PechaKucha, among them 10 run by our local Svensk Form chapters. A democratic, easy, fun and friendly form. This spring several companies and schools have wanted to run PK. BUT PLEASE, IF YOU EVER WANT TO DO IT, DO IT BY THE BOOK!! Contact the organizer in your city, or directly to PK Head Quarters. The communication takes place via internet, but the actual meeting takes place IN REAL LIFE.

Samir Alj Fält håller sin första PechaKucha

Samir Alj Fält håller sin första PechaKucha