Ann-Sofie BACK (and her dog Beverly) receives the large Söderberg Award at ceremony in Göteborg

Hunden, som förstås var med uppe på scenen, skällde vid varje applådåska när Ann-Sofie Back mottog Söderbergspriset igår vid högtidligt ceremoni i universitetets aula. Annars uppförde de sig väl, både hunden och hennes matte. I Göteborg följer man etiketten, och alla talare titulerade auditoriet på samma, högtidliga sätt, om än museichefen Tom Hedqvist försökte tona ner formalia i sina två mycket personliga och exceptionellt fina tal. Ann-Sofie Back själv, på sitt motsträviga, egensinniga och humoristiska sätt tog emot diplom och pengar i Back-t-shirt och rejäla skor och tackade alla som hon kunde komma på. Steinunn Sigurdadottir, som höll ett oförglömligt tal när hon fick sitt pris som första modeskapare för några år sedan, hyllade BACK i brevform, dock med lite väl stort allvar och beundran, BACK:s ironi saknades. Tomas Söderberg, den äldste företrädaren och sonen till Torsten och Wanja Söderberg, ursprungsstiftarna, avväpnade alla på sitt originella, utsvävande, självironiska, lärda och helt enkelt underbara sätt att tala om design, historiska anekdoter och lite om pristagaren. På Röhsska Museet, där pristagarutställningen visades, shoppade de festklädda gästerna loss i den Ullareds-inspirerade BACK- utställningen Allt ska bort! Några blev ordentligt provocerade och ville inte se motståndet och ambivalensen. En rak höger åt oss alla som befinner oss mitt i. Den generösa och ståtliga middagen avåts i Frimurarlogens pompösa lokaler, Göta Provinsialloge, och vi var många som förundrades över den märkliga stämningen, de ordenstyngda nya porträtten målade som från en annan tid och lokalen, i så stark kontrast till BACK på alla sätt. Sammantaget en värdig prisceremoni, fantastisk katalog, grafiskt utformad av Andreas Kittel, och fin film om Ann-Sofie, som snart kommer på TV, och Jenny Wilson rockade loss på scenen. Göteborg har gripits av Back-feber. GRATTIS!

Toilet paper, string panties, dildos and fashion displayed in an unbelievable mis. A bargain drugstore sales shop in the middle of the museum was Ann-Sofie Back’s winning contribution exhibition, displayed at Röhsska. Mixed with “price-less” favorite items from her earlier collections. The Torsten and Wanja Söderberg Design award is one of, if not the biggest international design award, and the recipient receives 1 million Swedish Crowns.” I always knew I would be millionaire one day”, said Ann-Sofie Back in her thank you speech. Congratulations to Söderbergs, the organizers, Röhsska Museet and most of all Ann-Sofie Back and her colleagues.

Priceless i Ann-Sofie Backs utställning

Priceless i Ann-Sofie Backs utställning