The fashion week that came and went, new collaborations and brilliant newcomers and

Tummen upp för Beckmans visning med mängde av modeller (42!) , där studenterna fått arbeta och tolka ett modemärke. I år var det Whyred, Our Legacy, Dagmar, Carin Wester, Filippa K, Cheap Monday och Örjan Andersson. Imponerade hög nivå och inspirerande. Intressant också att få ta del av Swedish Fashion Talents, som i år också presenterades med fullödig cat-walk visning på Berns, och sedan ställdes ut på Bukowskis under veckan. (Svensk Form var en av sponsorerna) Föll särskilt för Simon Ekrelius kollektion, han kan verkligen form och textur. Viktigt med dessa utmärkelser. Tillsammans med Moderådet vill vi gärna fortsätta med DesignForward, en intensivkurs i affärsutveckling kombinerat med individuell coachning som vi gjorde med statlig finansiering en omgång, men som vi vill göra igen tillsammans.) Visserligen fick jag inte plats på H&Ms award visning, press vinnare Ximon Lee. men den finns ju att se på nätet, också ett berikande intiativ, och de har ju verkligen muskler. De fyra visningar jag hann med i veckan, var tyvärr samtliga en besvikelse, jag vill inte ens skriva om dem. Alla så nedtonade, färgförsiktiga och markandsanpassade, sorgligt att se, men ett tecken i tiden säkert. Som en högt uppsatt inom modevärlden lakoniskt kommenterade utanför visningssalen “ja, kläder är ju till för att bäras och säljas, och det är vad vi ser i år, även om det inte är lika spännande för oss i publiken”. Jag hann i alla fall återigen fundera om vi i Sverige verkligen ska hålla på med dessa kapitalkrävande visningarna för de små märkena, denna löjeväckande front-rowshysterik, som om vi fortfarande befann oss på 80-90-talet internationella modearenor. Kan inte svenskt mode visas på ett helt annat sätt 2015 – och vara mera tillgängligt? Riktigt glädjande är att ASFB och Moderådet, båda med nya personer i ledningen tycks kunna samarbeta så bra, och att vi nu kan ta nya steg i våra gemensamma agendor, exempelvis i lobby-arbetet gentemot regeringen.

Gillade också att lyssna på Bradley Quinn, som talade om the Future of Fashion och Wearable Technology i årets Fashion Talks, samarbete med Axfood och ASFB, ledda av Bons chefredaktör Madeleine Levy. Så mycket har hänt på området, sedan jag bjöd in just Bradley att prata på samma ämne år 2003, till Kulturhuset, inna jag började på Svensk Form.

En initierad sammanfattning av modeveckan på svenska kan man få på Bons hemsida, i ett samtal mellan redaktionens Madelaine Levy, Daniel Björk och Kristofer Andersson. De gav sammanfattningsvis veckan mellan 3-4 strama modemunnar av fem möjliga. Där förstod jag att av de större märkena Dagmar, J Lindeberg och Cheap Monday passerade nålsögat, och de berättar även om Lamija Suljevic avslutande visning, som jag verkligen hade velat se. Jag glömmer aldrig hennes starka examensutställning på Beckmans, relaterad till hennes bosniska ursprung, som visade att här fanns en egensinnig röst som jag gärna vill lyssna mera till.

Even though it is in Swedish, you can find all the shows from the Fashion Week on Bon Magazine’s homepage, where the editors discuss the past Fashion Week in Stockholm, where many new talents were presented. I missed many shows this year, and the few I saw, made me disappointed, since they all seemed to have adapted to the harsh reality out there, with low key, very wearable clothes with held back color schemes and no forward look. 

I did enjoy listening to Bradley Quinn talking about the future of fashion and technology, about wearable fashion in the yearly Fashion Talks arranged by ASFB together with Axfood foundation. An area where so much has happened. I was involved in an exhibition project about future life in 2003, when Bradley was invited to speak about the same topic, and now it is REALLY happening.

I also enjoyed to see the fruitful cooperation between the Swedish Fashion organizations this year, ASFB and these Swedish Fashion Council. Well done, this will really open new doors and Svensk Form will be happy to participate.

Always positive and interesting is to discover the new talent in the Swedish Fashion Talents, the H&M Award, and the Beckman School of design. I wish we could do more to give further support and tools to the small brands from an official side to make them come over the magic barriers and obstacles. 

Finally, on the good note, we shall not forget that Swedish Fashion according to recent statistics has increased with over 6 %, not bad!

Olle Zetterberg Stockholm Business Region and Emma Ohlson ASFB

Olle Zetterberg Stockholm Business Region and Emma Ohlson ASFB

Yvonne Sörensen, big boss at Berns, overlooking the Stockholm Fashion Week

Yvonne Sörensen, big boss at Berns, overlooking the Stockholm Fashion Week

Isse Smeds and Elin Frendborg Swedish Fashion Council

Isse Smeds and Elin Frendborg Swedish Fashion Council

Yvonne Sörensen, Berns, Lena Patriksson ASFB, Helena Walker, Agenturförtagen

Yvonne Sörensen, Berns, Lena Patriksson ASFB, Helena Walker, Agenturförtagen

Gunilla Grübb in Whyred for the first opening cat walk.

Gunilla Grübb in Whyred for the first opening cat walk.

Anneli Wardell and Anita Christiansen first row seating at  Swedish Fashion Talents

Anneli Wardell and Anita Christiansen first row seating at Swedish Fashion Talents

Helena Mellström happy with Swedish Fashion Talents

Helena Mellström happy with Swedish Fashion Talents

Inez-Ny with elk skin

Inez-Ny with elk skin

Reindeer skin by Inez-ny

Reindeer skin by Inez-ny

Freehistoric

Freehistoric

London based Simon Ekrelius a favorite

London based Simon Ekrelius a favorite

Beckmans at Berns with 6 brands and 42 models

Beckmans at Berns with 6 brands and 42 models

Bradley Quinn talks about the future of fashion and technology

Bradley Quinn talks about the future of fashion and technology