Heated debate and new windows are opening for architecture and design in Sweden as the Stockholm Design Week starts

“Det första negativa intrycket jag fick av mitt drömland Sverige när jag flyttade hit från Chile var alla dessa monotona, tråkiga pastellfärgade och FULA hus”, sade inspirationsföreläsaren IreneMolina, bostads- och samhällsforskare, professor i kulturgeografi, vid Uppsala universitet, och var därmed den enda som svor i kyrkan vid torsdagens konferens om Gestaltad Livsmiljö, som en kommentar till den utsökt, enkla modernistiska smaken, som gäller, men som hon nu äntligen ser en öppning i som hon välkomnar – Beyond modernism, som hon hoppades att utredningen skulle leda till. Hon påpekade att en sådan enkel sak som gratis och rena offentliga toaletter borde finnas i varje tillgänglig svensk stad, och jämförde med Japan. Auditoriet på ArkDes var fullsatt och huvudutredaren Christer Larsson delgav några av huvuddragen i utredningen, de största områden idag som ohälsa, segregation, miljö osv – se bild nedan – om en ny politik för området måste beakta. Allt utifrån människans behov. Christina Zetterlund gav en fin exposé över områdets utveckling från 1877 och framåt, och hur arkitekturens och designens roll förändrats. Det blev en bra diskussion, med tre inspirationsföreläsningar. Det känns verkligen att frisk luft blåser in genom arkitektur och designrummen. Just nu finns ett momentum som vi måste ta vara på.

Jag frågade om hur man tänkte nå ut med den här nya politiken, för att inte fastna nationellt som Framtidsformer från 1998, och hur man tänker sig de mötesplatser som behövs runtom i landet, regionalt och kommunalt. Jag fick mest ett annat svar, att utredaren trodde att ArkDes behövdes som en neutral myndighet som har mötesplatsuppdraget och är en arena för samtal om dessa frågor. Frågorna om Moderna, ArkDes, Skeppsholmen har diskuterats i oändliga varv . Flera artiklar i veckan, här lite lästips: Min månadskrönika i Dalarnas tidningar där jag tar upp behovet om lokala mötesplatser utifrån konferensen, Sedan en stinkare i Expressen, där en tidigare medarbetare på ArkDes går hårt åt ledning och misslyckande, men egentligen inte kommer till någon ny slutsats, och slutligen dagens stora överblick över utvecklingen i Svenska Dagbladet, där Erica Treijs borrat i frågorna på ett intressant sätt inför möbelveckan. Svensk Form kan möjligen knorra över att vi omskrivs som förande en “tynande tillvaro” med referens till de mötesplatspengar vi förlorade till Arkitekturmuseet, och det är så sant att vi därefter prioriterat internationalisering och tidningen Form. Men hon, liksom så många andra glömmer den aktiva och engagerande programverksamhet som hela tiden pågår över hela landet genom våra elva regionalföreningar, till vilken vi dessutom fått höjt anslag för 2015. Läs gärna också Malin Zimms klokskaper på Archileaks

Vi får ordna en medlemskväll i Stockholm snart där vi ventilerar vad alla tycker om föreslagen sammanslagning Moderna och ArkDes.

Things are actually starting to happen and moving forward in the area of design and architectural policy in Sweden. What should a policy beyond Modernism look like in 2015? The government has undertaken a large investigation to be presented in October this year, and the main investigator Christer Larsson, chief architect in Malmö at present, and his team have been on a road trip in the larger cities to discuss with professionals in the area on the main topics, concerns and aims of a new policy. One of the challenges is of course the outreach of a new such policy not only nationally, but also regionally and locally. We have to address health, migration, segregation, sustainability.. and such topics, all from the human being perspective, the citizens and our needs. I wrote a short piece in my monthly column in my regional Dalarna Paper this week, and there are lots of debate going on in the papers and social media. One topic receiving lots of attention is if the Center for Architecture, having had problems finding its identity, located door to door with the Museum of Modern Art, shouldn’t simply join forces with Moderna, to make it stronger and more accessible for the visitors. It is a pragmatic solutions, which I am in favor of at this stage. Then we need many different arenas for design and architecture, not only in Stockholm but all around. 

Christer Larsson, the chief investigator Gestaltad Livsmiljö

Christer Larsson, the chief investigator Gestaltad Livsmiljö

Christer Larsson, the chief investigator Gestaltad Livsmiljö

Christer Larsson, the chief investigator Gestaltad Livsmiljö