Touring Design Days instead of touring exhibitions: last week Malmö and Örebro with Design S winners

Det är i Örebro det händer: utställning, föreläsningar, PechaKucha, modevisning, och “antikrunda” med Lauritz.com. Under fyra dagar fyller regionalföreningen i Örebro Saluhallen med aktiviteter,  mitt i det levande restauranglandskapet. Precis som det ska, att möta folk där de finns, visa och samtala om design i informell miljö . “A true social meeting place” som det står i uppmaningen för dem som vill ordna PechaKucha kvällar. I stället för att turnera Design S-utställningen, som mest handlar om objekt i produktion eller tillgängliga tjänster, beslöt vi i år att i stället ordna turnerande DesignDagar, med olika teman beroende på mottagarortens behov och intresse, tillsammans med utvalda jurymedlemmar och vinnare och nominerade i Design S. Förra veckan i Malmö, i samband med invigningen av Ung Svensk FormForm/Designcenter, och nu i Örebro. Nästa anhalt blir Göteborg, och vi har inlett samtal med Umeå och några internationella destinationer därtill. I Malmö kunde jag tyvärr inte vara med, så jag har inga bilder. I Örebro rev jag av en snabb-föreläsning genom Svensk Forms 170 år, mitt i bruset, och Adam Wais, vinnare med sin superexklusiva racercykel Rolo, berättade om varje detalj och millimeterprecision som krävs för att framställa världens lättaste, effektivaste och snyggaste racercykel, som dessutom produceras i Europa och personaliseras utifrån köparens behov och kropp. Samma långa forskning, tålamod och experimenterande, fast från ett helt annat håll, hantverkshållet, vittnade Klara Eriksson om i sitt arbete med silver, och vinnarobjektet Colombi Egg, där hon gjort silverföremål som ska kunna användas i vardagen. Hon hade tagit med både ägg och sin silverbunke och publiken fick vara med och vispa ägg i silverskål. Fascinerande och se vilken vördnad och försiktighet alla närmade sig uppgiften, det exklusiva materialet i möte med enklaste vardagssyssla. Duktiga Linda Johansson, projektledare för Design S, lotsade oss behagligt genom kvällen som vanligt, med värden Jonas Linder, Kapitän, tillika ordförande i Svensk Form Örebro hälsade oss alla välkomna. Härligt också att få en avspänd pratstund på tåget på vägen tillbaka med Adam, Klara och Linda. Inspirerande Örebro!! Mer sånt!

Instead of touring an expensive exhibition around Sweden and abroad, when it comes to our national Swedish design award, Design S, we have decided to bring the people around, the winners, the jury and the discussions surrounding them during Design Days organized by us, Svensk Form. Different topics and persons for each venue and their needs. This year also spiced with a look in the back mirror of our 170-year history of Svensk Form and Form Magazine, turning 110 this year. We started with the award ceremony in Stockholm in November last year, moved to Malmö last week and hosted a DesignDay in connection with the opening of the Ung Svensk Form exhibition at Form/Design Centre. Yesterday I took the train to Örebro together with the Design S awardees Adam Wais with his Rolo Bike and Klara Eriksson with her winning silver bowl “Colombi Egg” . Next in line for tentative Design Days are: Göteborg, Umeå, and perhaps Germany and Minneapolis. The film interviews with the winners, jury and speakers will soon be available on our Svensk Form TV channel. In November we will again host a DesignDay in Stockholm in collaboration with our sister organisations and international speakers. 

egg shelves and silver

egg shelves and silver