PechaKucha in London and in Millesgården with India Unlimited, and more to come very soon

Three power ladies. Onita Waiss, Divya Thakur and Indian Ambassador

Three power ladies. Onita Waiss, Divya Thakur and Indian Ambassador

I sista minuten hann jag fram till vår indiska PechaKuchakväll på Millesgården , efter en trasslig hemresa från London och Clerkenwell Design week, där vi också hållit en PechaKucha tillsammans med SB Seating, vår samarbetapartner. Till London hade många svenska företag kommit för att ställa ut, och TMF hade ordnat en gruppresa med företag som fanns på plats och sonderade. Jan Östvold och jag hade rest dit och temat för PechaKucha handlade om hållbarhet i olika aspekter, först ut den snabb-talande Professor Rob Holdway, som startat företaget Giraffe Innovation, och med sin hastighet säkert fick in en dubbel PechaKucha, när han framförde nya koncept för hållbar produktion och cirkulär ekonomi. Unga arkitektduon russ+henshaw hade med omsorg och kärlek tagit sig an övergivna eller bortglömda platser, och gav dem nytt liv genom annorlunda design. Strax intill SB Seatings showroom, hade de byggt upp en tillfällig mötesplats “Agora on the Green” . Sist ut var SB Seatings egen Christian Lodgaard, som talade om vikten för designer och företag idag att arbeta med transparens och autencititet, och att vi inte längre köper falskhet. För Svensk Form är det viktigt att jobba med företag som SB Seating som vill utveckla materialen och fokusera på hållbar utveckling. En dag i London, sedan missade jag morgonflyget pga en olycka på vägen, tågstrejk, och flygplatsbyte, innan jag slutligen åkte direkt till Millesgården, badande i kvällssol och fågelkvitter och öppningen av textilformgivaren Divya Thakurs utställning India Past Forward, som en del av den pågående festivalen India Unlimited där Svensk Form och Form är partners på olika sätt, denna kvällen genom att moderera en PechaKucha med indiskt tema.

Textile designer Divya Thakur is back again in Stockholm, with an exhibition India Past Forward at Millesgården, where we can follow the time line of ancient products, their development and influences up until today with new interpretations of Divya and other designers. She gave a small speech, and also showed the development in her presentation, stressing the unpretentious approach and the importance of keeping our humility in the act of creation. The amazing ambassador Mrs Banashri Bose Harrison, is an unusual, strong and colorful diplomat, entering into all aspects of the Swedish society, and sharing Indian culture and business with us in the ongoing India Unlimited Festival, with Sanjoo Malhotra as her right hand and festival organizer. They both gave great PechaKucha presentations, together with Divya Thakur, Anna Berglöf and Signe Johannessen, all on the theme of India in different aspects. The richness of the theme is of course endless, and we hope to continue the collaboration further. Thank you Banashir Bose Harrison for this initiative! The evening in the sculptural park of Carl Milles, was absolutely the best Stockholm spring can offer, and it was a treat for all of us making the trip out there. As for myself I barely made it in time, after a delayed return from London and Clerkenwell design week, where Svensk Form took part in a PechaKucha powered by SB-seating in their showroom in London, with three speakers, all focused on sustainability: Rob Holdway, Christian Lodgaard and the architect duo Lianne Russ and Phil Henshaw, all with the clear message of the necessity of a responsible and long lasting approach to the design process.