Helsinki Design Week grows in size and international impact, more collaboration between design weeks to come

Lite pinsamt att erkänna, men i år var det första gången jag besökte Helsinki Design Week, trots att den pågått i 11 år! Grundaren och eldsjälen Kari Korkman har lyckats bygga upp en fantastisk plattform, som växer och blir mera internationell för varje år. Fint att Helsinki stad stöder, men viktigt att det drivs av ett privat företag, som kan vara flexibelt och skapa en fin mix av kultur och business, med plats för experiment och improvisationer. Flera institutioner och privata företag knyter an med egna aktiviteter eller samarbeten. Varje år försöker Kari hitta nya platser i staden, för att öppna våra ögon, och i år var huvudutställningen i hamnen, L3 design dock, ett magasin och lager ritat av arkitekten Lars Sonck. Kari var snäll att ta mig och Mikko Kalhama med på en rundtur under uppbyggnaden, vilket är den mest spännande fasen i ett utställningsprojekt tycker jag själv, och han förevisade stolt hur han byggt särskilda trappor och ramper för att klara den förväntade anstormningen. Utställningen var en kombination av mässa och kurerade utställningar, eller en hybrid, som den centrala utställningen  “Japanese Design Revisited by Lexus” som Sverigebaserade Ikko Yokoyama hade kurerat. Själv undrar jag bara hur de orkar hålla på så länge, 10 dagar mellan 3-13 september, det är ju en utmaning, i synnerhet om man har ambitionen att locka internationella gäster.

Det pågår många designveckor i Europa i höst, tidigare i Wien och just nu i London, läs ständigt flitiga Alice Rawsthorns senaste artikel i New York Times Det har också bildats ett World Design Week Network, initierat av grundarna av Tokyo Designers Week, med första World Design Week Summit i Tokyo förra året och fortsättning i Milano. Med min japanska bakgrund är jag ombedd att vara med som rådgivare i styrgruppen, men det är förstås Stockholmsmässan som håller i Stockholm Design Week, som ska vara med. Styrgruppen möts nu i Tokyo i slutet av oktober, då Kari Korkman och jag åker dit, och den europeiska sektionen har möte under London Design Week under Karis ordförandeskap, det blir även ett nedslag i Dubai i november. Syftet är förstås ökat utbyte och samordning, att utbyta goda erfarenheter och synka viss kommunikation inåt och utåt.

I’m deeply impressed by the stamina and execution power of Kari Korkman, who has now been running Helsinki Design Week for 11 years, with ups and downs, but still going strong. With the support of the City of Helsinki of course, but I believe it is important it remains a private initiative, in order to keep the flexibility and the freedom to upsize and downscale, change venues, content and work freely with sponsors, exhibitors in the cross roads of culture and business – just like the design area itself. I was only in Helsinki for at brief visit, and ashamed to say, the first time I visited Helsinki Design Week. But Kari was kind enough to show me (and Mikko Kalhama) around the day before the opening of the main exhibition in L3 Design Dock Stage, in an old warehouse designed by Lars Sonck. It is always the most exciting to see an exhibition or a fair in progress- the energy, the hard work, the stress and adrenalin. In the middle an exhibition of Japanese Design “Revisited by Lexus”, Lexus being one of the main sponsors of the exhibition. 

I will meet Kari soon again during the steering committee meeting in Tokyo in the end of October of the World Design Week Network. An initiative that was taken last year by the organizers of Tokyo Design Week  during first World Design Week Summit 2014 in Tokyo. Since there was one more in Milan in April this year, and each part of the world has created their own section. Kari Korkman is the chair of the European section which will meet now during London Design Week. From Sweden representatives from the Stockholm Design Week will join. My role is merely as an adviser from my previous connection to Japan. It is a good idea to increase the exchange, the synergies, the strengths and the weaknesses of different design festivals and weeks all over the world. A basic outcome is contact, and communication around calendars.

The Helsinki Design Week is growing in international importance, and there are many design weeks this fall. Read Alice Rawsthorns report in The New York Times on the various design festivals around Europe this fall. I am missing both Vienna and London this year, but Tokyo coming up.