In Milan with Ung Svensk Form, international exchange a vital part of the award

En ynnest att få resa med Ung-deltagarna, nu senast till Milano i samarbete med IKEA. Eftersom det var avslutning av modeveckan och sista dagen av Ikeas temporära pop-up butik i Milano, låg mode i fokus denna kväll. Åtta av våra Ung Svensk Form vinnare med inriktning på textil och mode hade därför valts ut att följa med för en installation för en kväll i butiken. Elin Ivre, Erik Bjerkesjö, Yasar Aydin, Cora Hamilton, Sabina Kramle, Ida Pettersson, Isabell Yalda Hellysaz samt Matilda Dominique, som tyvärr inte kunde följa med.  I samband med utställningen gjorde IKEA två imponerande modevisnignar, dels en av svenske formgivaren Martin Bergström och koreografen Kenneth Kvarnström, där specialinflugna dansare framförde en förtrollande dans iklädda Martins nya tyger/kläder “Svärta” som sedan resulterar i en kollektion inredningsprodukter för IKEA. Samma koncept för Londonbaserade modeformgivaren Katie Eary, men där kläderna visades av konventionella modeller, i nya produktserien “Giltig”.

Det är en angelägen del av Ung Svensk Form att deltagarna- förutom att äran att väljas ut av vår jury bland ca 400 bidrag – att de också får följa med under utställningsturnén, och delta i våra ambitioner att öka produktionsförståelse, hittills i samarbeten med IKEA, Garverinäringen och Mitab, som också delar ut särskilda stipendier. Vi försöker hela tiden fördjupa och utveckla delarna, och vi vill gärna återuppta den ovärderliga kursen Design Forward för affärsutveckling i grupp och med individuella mentorer, som vi kunde genomföra för några år sedan, tack vare handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar. Det betydde oerhört mycket för deltagarna, som fortfarande talar om vilka verktyg det gav dem i deras fortsatta karriär. Lika lärorikt är det att kunna delta under de internationella delarna av turnén, med kontakter, möten och diskussioner. På ett personligt plan är det för mig en av de mest givande delarna av mitt arbete, att kunna umgås och lyssna på framtidens tankar om deras drivkrafter och inspirationskällor, och att vi med små medel kan ge dem en rejäl skjuts framåt. Två dagar i Milano är väl investerad tid! Ung Svensk Form är ett hjärteprojekt som vi aldrig ger upp. Vi är så glada att ha vår ihärdigt kämpande, optimistiska och konstruktiva projektledare Karin Wiberg för Ung Svensk Form, som alltid driver positivt framåt.

A vital part of our work with Ung Svensk Form, is to give the young participats a chance to join in the international touring of the exhibition, as they did now during two days at Ikeatemporary in Milan. Eight of the designers within the 2015 edition of Ung Svensk Form, working with fashion and textile, were chosen to join with an one-nigt-installation in combination with a special fashion show, organized by IKEA, since this was the last night of the Milan Fashion Weeek. A really impressive show, especially the dancers dressed in black-white-grey fabrics designed by Martin Bergström, in a performance in choreography by Kenneth Kvarnström. An additional cat walk with new products and clothes by London based designer Kate Eary was also presented. This was also the ending party of the temporary shop that IKEA has held during the world expo in Milan.

We are very grateful for our collaboration with IKEA and other companies in order to strengthen the Ung Svensk Form award, since we all see it as crucial to invest in the future and creativity. Despite this only being two days, it was a truly unique experience and the participating designers did really thrive during the intensive stay and we talked a lot about future possibilities in development. On top of all their wish list was without doubt to exhibit in TOKYO!! Lets try to make it happen.