New policy for architecture and design breaks new ground, BUT no new money in the pipeline, and a painful loss of a design scene in Stockholm

“Äh, det där är bara något för 08-or”, sa min dalakompis som suttit i en av referensgrupperna för Gestaltad Livsmiljö, apropå mediauppmärksamheten kring förslaget om nedläggning av ArkDes och flytt av samlingarna. Han menade att man i stället borde koncentrera sig på de nya möjligheter att stärka vårt område som faktiskt finns för hela avlånga Sverige i betänkandet om en ny politik för arkitektur, form och design “Gestaltad Livsmiljö”, som överlämnades till kulturminister Alice Bah Kuhnke igår. “Just nu finns detta fönster för första gången på tjugo år”, upprepade utredaren Christer Larsson i sin presentation i morse hos Sveriges Arkitekter, “ta tillvara på det!”. Hela presentationen finns live på Sveriges arkitekters hemsida. Christer Larsson menar att vi inom hela kåren arkitektur och design borde vara lojala och se till att det verkligen blir en ny myndighet som kan spana och se till att målen följs, och inte bara stannar på regeringens skrivbord, som framtidsformer, inte bara hos kulturdepartementet utan som angelägenhet för all departement, och som motverkan till statens reträtt från alla de år när den fria marknaden tagit över.  Det skulle göra oss förebildliga och unika i världen. Min dalaväns kommentar gav nyttigt perspektiv, då det i synnerhet för oss, som sitter vägg i vägg, och själva haft mötesplatsuppdraget i många år, är lätt att lägga alltför stort fokus på ArkDes, fd Arkitekturmuseet, sammanslagning eller ej med Moderna osv, som diskuterats så länge. Utredningen ska nu ut på remiss i tre månader till ca 150 instanser, och en mycket engagerad kulturminister hoppas att det ska tas beslut i riksdagen redan i år. Det blir väl framför allt det revolutionerande förslaget om en ny myndighet och kanske om en riksarkitekt som kommer att diskuteras intensivt i svaren. Oklart för oss är också hur den Designfunktion som beskrivs ska kunna utformas, vilket är otydligare än arkitekturförslagen. Vi får ta upp det i Svensk Forms styrelse i morgon, och skriva ett gemensamt genomtänkt remissvar. Här bara några spontana första tankar ur mitt personliga perspektiv. Jag har dessutom bara hunnit skumma och läsa partier där vi är berörda. Se huvudmålen i bild från morgonens presentation nedan.

Christer Larsson är en sann humanist och har gjort ett verkligt gediget arbete tillsammans med sitt team, och det finns så många bra förslag, om en ansvarsfull och långsiktigt hållbar livskvalitet, som vi välkomnar och kan skriva under på. Välgörande för alla också med helhetsperspektivet på hela området.

Men, eftersom ännu det inte ställs några nya pengar i utsikt för denna nya politik, finns det många utmaningar.  En ny myndighet är verkligen önskvärd, men om det ska lösas genom att flytta över pengarna från dagens mötesplatsuppdrag, som innehas av ArkDes – och tidigare av oss –  blir det skevt om det ska ske på bekostnad av förlusten av ännu en välbehövd publik scen i huvudstaden. Det behövs ju snarare fler än färre. Och över hela landet. Inte antingen eller.  I den bästa av världar borde Sverige och Stockholm som våra grannländer ha både arkitekturmuseum, formmuseum, designcenter.

Ingen ska inbilla mig att en formell, statlig och trögflytande myndighet kan bli en verklig mötesplats för branschen, där utövare och medborgare samlas och pratar, fikar, tittar, interagerar. Hur fint det än låter på papper. Inte heller är det så lämpligt att en myndighet ska producera utställningar utifrån statliga mål. Gäsp, eller propagandavarning. Affärer och exportfrämjande…. som också tillhör vårt område, tveksamt att se att en samhällsmyndighet av det tänkta slaget ska kunna ta sådana initiativ med enskilda företag, även om samarbete med näringslivet generellt blir en naturlig effekt i de flesta samarbeten. När det gäller utställningar kanske det kan fungera bättre att jobba efter den modell som pågår just nu när Stockholms Stad gästspelar/bidrar på Färgfabriken…

Detta väcker återigen det akuta behovet av ett levande designcenter i Stockholm. Jag trodde aldrig att jag skulle orka driva den här frågan igen, efter den näsliga förlusten av ett designcenter på Telefonplan, som var så nära. Men, nu kör vi igen. Välkomna med pigga förslag, centralt belägna, vi är flera organisationer som är intresserade. Vi springer nu, för ett örat-mot-rälsen center i Stockholm, som snabbt kan ta sig an dagsaktuella frågor, som nu med migration och bostadsbrist, på samma sätt som Svensk Form gjort i alla tider. Samarbete är nyckeln, privat och officiellt, vi kan börja i mindre skala denna gång.

Själva ArkDes-frågan är en svår nöt att knäcka. Att lägga ner nu när man äntligen har börjat få fart och vara på frammarsch, mycket tack vare Kerstin Brunnbergs direkta, klara och samarbetsinriktade chefskap, känns som att gå tillbaka till ruta noll igen. Flera positiva steg har tagits i samverkan med Moderna för att underlätta för publiken, med gemensam reception, skyltning, pilar till respektive avdelning, samarbetet i pågående Olafur Eliasson-utställningen. Och när man ringer till växeln svarar telefonisten: “Moderna Museet/ArkDes”. Kerstin har tonsäkert och vasst försvarat verksamheten i sin blogg och pressmeddelande “ArkDes gör redan det den nya myndigheten ska göra” direkt efter överlämnandet i utredningen igår. Moderna kan visserligen ta hand om samlingarna, och kanske lokalerna, men utan uppdrag och extra pengar, vad vill och kan de då göra?

En oerhörd förlust blir den förebildliga pedagogiska verksamhet som trots alla stormar pågått på Arkitekturmuseet/ArkDes, där de fantastiska pedagogerna tar emot skolklass efter skolklass och gör en otrolig insats, som inte går att göra utan fysiskt gestaltade rum. Något som Kerstin Brunnberg också påpekar i sitt blogginlägg om ArkDes igår.

Hon lyfter även fram Svensk Forms verksamhet över hela landet, “Utredningen vill koppla en stark designfunktion till myndigheten. Svensk Forms drivande sätt att arbeta, inte minst regionalt, är en tillgång som kan användas i samarbete med ArkDes på det sätt som Svensk Form skulle vilja se.”

Ja, det här med att vara mötesplats, det kan Svensk Form utan och innan, det har vi gjort väldigt länge.  I Stockholm, i hela landet och internationellt. Men nästan utan resurser, så mycket ligger tyvärr på is, trots ambitioner. I helgen samlas alla tretton regionalföreningar till konferens i Stockholm, som verkligen har direkt kontakt med medborgare i hela landet.

A proposal for a new policy for architecture and design has just been presented to the government – to our enthusiastic  Minister for Culture Alice Bah Kuhnke yesterday by the chief investigator Christer Larsson –  although these wide areas will concern all ministries. One of the most prominent and revolutionary proposals is a new authority to look after that the new goals are implemented continually all over Sweden. This would of course be fantastic, the only drawback is that the financing is supposed to come from the money dedicated to the present Centre for Architecture and Design in Stockholm, thus will lead to another loss of a scene in our capital for architecture and design. At the same time as our Nordic neighbors have several arenas for this influential area. 

Christer Larsson is a truly humanistic architect, which has influenced the investigation, and also the proposals, which is all about the human being, the people, in the centre. It is about our long lasting and sustainable quality of life in all aspects. And the proposal of a new authority could serve as a unique opportunity to actually follow up on the beautiful goals presented, to make sure that the policy reaches the citizens.

 

We welcome several of these proposals, we regret the loss of the central arena in Stockholm. Svensk Form will continue to fight for a design centre in Stockholm and with reach-out to all regions. This weekend all of our 13 regional societies throughout Sweden will join in Stockholm in our yearly autumn conference, to discuss further implementation.

huvudförslagen i nya politiken

huvudförslagen i nya politiken