Time to defend our threatened public arenas for design and architecture in Göteborg and Stockholm

Rädda Röhsska! Nödrop hörs från många håll när det gäller Röhsska Museets framtid. Alltifrån det huvudlösa beslutet att släppa Tom Hedqvist i förtid, till de föreslagna neddragningar som museet och personalen nu ställs inför. Göteborgs Kulturförvaltning drar i handbromsen för planerade utställningar och föreslår minskade öppettider. Ett desperat försök att klara ett gapande underskott. Men har vi råd med en nedmontering av Sveriges enda (!!) designmuseum? Samtidigt som man officiellt slår alltmer på trumman för närvaron och betydelsen av design och arkitektur i vårt samhälle, med förslag till ny arkitektur- och designpolitik. Röhsskas belägenhet har varit följetång i GP länge. Men nu höjs röster från ännu fler håll, inte minst från vår lokalförening i Väst. Dags för Svensk Form centralt agera.

Artikel införd i GP 14 november 2015- Röhsskas problem fortsätter

Svt 14 oktober 2015 – Röhsska museets ledning sågar personalen i öppet brev

GP 6 oktober 2015 – Röhsskas chefer sågar sin personal

GP 2 juni 2015 – Göteborgs museichefer: En ohållbar situation

SvD 2 juni 2015 – Röhsska museet i djup kris

GP 15 maj 2015 – Fortsatt chefsturbulens på Röhsska

Parallellt har utredningens “Gestaltad Livsmiljö” tilläggsuppdrag om ArkDes framtid lett till det kontroversiella förslaget att ombilda ArkDes, lägga ner utställningsverksamheten och flytta samlingarna till ett annat museum (Nationalmuseum eller Moderna). Den debatten överskuggar alla andra förslag i utredningen, och för vår del är det förstås omöjligt att försvara att ännu en publik arena för design och arkitektur ska offras. Även om vi välkomnar förslaget om en myndighet som ska bevaka att en ny politik skär genom alla departement och över hela landet. Varför inte både och? Det kanske räcker med några tjänstemän på ett kontor vid ett departement. Hellre då att man går tillbaka till ett Arkitekturmuseum, och försöker lösa mötesplatsfrågan för design separat. Arkitekterna vill ha tillbaka “sitt” museum som de ser det, och är rädda om de unika samlingarna. Var på en debatt häromdagen och lyssnade på hur man i Norge gör precis tvärtom, levandegör sina samlingar, som inte alls är lika omfattande som de svenska. Se även en rad debattörers välformulerade debattartikel i SvD. Det är sorgligt hur den här frågan har misskötts och halkat runt i så många år. Tänk om Telefonplan hade genomförts 2007, då hade alla samlats, suttit ihop och verkat publikt, och vi hade sluppit de här onödiga turerna. Även vårt väl fungerande Form/Designcenter i Malmö har i år ställts inför stora åtstramningskrav. I en tid när vi behöver fler – inte färre – publika scener, centralt och regionalt.

Sweden’s only museum for design, Röhsska Museet in Göteborg is facing large economic and structural problems, and is under serious threat. The joint design community is now mobilizing protests to the City of Göteborg and Cultural department, in order for this vital museum to be given the necessary support. At the same time, in Stockholm, the Centre for Architecture and Design, ArkDes, formerly the Museum for Architecture, is subject to a transformation proposal, where the unique collections would be transferred to another museum, and the exhibition production would cease. This is a controversial proposal, which has created a stir in public debate in Sweden. Even internationally, when several institutions and museums have written an official letter of protest. We will all have to defend our public arenas for design with increased energy.

ongoing exhibition by Ilkka Suppanen at Röhsska Museet in Göteborg

ongoing exhibition by Ilkka Suppanen at Röhsska Museet in Göteborg

Debate on the Museum of Architecture at KTH

Debate on the Museum of Architecture at KTH

Stockholms Arkitektförening called to debate the future of ArkDes

Stockholms Arkitektförening called to debate the future of ArkDes