Ung Svensk Form in Berlin and the importance of the young designers to travel and join the openings

Snabbresa till Berlin och öppningen av Ung Svensk Form i Stilwerk, ett designvaruhus som gärna öppnar sina lokaler för ny design. Turnén går sedan vidare till Hamburg, Wien, Düsseldorf och Dortmund, där varuhusen också finns. Allt har möjliggjorts tack vare vår eldsjäl och särskilda producent Helena Wallander som driver Tocado PR-byrå. Hon har i flera år oförtrutet främjat svensk design i Tyskland, såsom Design S och Ung Svensk Form. Tack Helena för din energi och envishet, annars hade det aldrig gått! Det hade varit tufft att få ihop ekonomin denna gång, och tyvärr fanns ingen budget att bjuda med formgivarna, trots att det är så viktigt och vitaliserande. Viktigt för att knyta kontakter, för att berätta om verken och för att ge ytterligare värde både till designer och publik. Nu hade ändå fem tappra av tjugotvå tagit sig ned på egen hand, och det var verkligen givande samtal och förslag om fortsatta projekt som vi funderade kring, tack vare att vi träffades i Berlin under så pass många timmar tillsammans. Sara Lundkvist, Cora Hamilton, Sofia Almqvist, Elin Ivre och Matilda Dominique fanns på plats och visade journalister, tyska gallerister och svenska ambassadören Lars Danielsson, som kom och invigde utställningen glatt och kraftfullt. Ambassaden har stöttat projektet, liksom Volvo och Scandic Hotel. Idag fick vi dessutom en jättefin guiding av medarbetarna av hela det unika nordiska ambassadkomplexet i Berlin, med ett gemensamt “Felleshus” som är öppet för allmänheten, med auditorium och massor av evenemang, teater, konserter, utställningar, och så varje ambassad som har sina respektive länders egna arkitektur och design, men i fin harmoni. Den svenska ambassaden har ritats av Wingårdhs och inretts till stor del av White arkitekter, och vi måste säga att den stått sig väl efter 16 år, där inget sparats på i kvalitet, material och finesser.

Thanks to the generosity and openness of Stilwerk design department stores Ung Svensk Form will be touring to five different Stilwerk cities: Berlin, Hamburg, Wien, Düsseldorf and Dortmund. It is a special thing to exhibit in a department store, dedicated to design, where people come and go and have a genuine design interest. Museums are also a great place to show with other type exposure, but here the visitors keep asking if they can buy the objects. This can also be a value for the designers, who can meet interesting producers, which was the case at the opening in Berlin last night, were five of the exhibited designers had come down at their own expense to join the opening, got a lot of attention and new contacts. It is so important to facilitate for the participants to travel along with the exhibitions when we show Swedish design abroad. This is a good way to stimulate the design development – it is all about contacts. We always try to make sure that this happens, but often lack the resources. In any case, our very own Swedish “design ambassador” in Germany, Helena Wallander of Tocado PR has again made it possible to make this tour, as she has several times previously. She managed to get sponsorship from Volvo and Scandic hotel, and we are also very grateful for all the support from the Swedish Embassy in Berlin. The real Swedish Ambassador, Lars Danielsson, came to the exhibition, and showed great interest in the different pieces, and gave an encouraging and happy speech, which means a lot for the designers and our work. Today we were also invited to visit the unique Nordic Embassy complex in Berlin, and started immediately think of what Nordic collaboration we can do in the future.

P1000666