Johan Huldt, former CEO of Svensk Form 1996-2002 sadly passed away

“Design är samhällets största kulturfaktor” var något som Johan Huldt ständigt inpräntade, lika aktuellt idag.  Johan avled i lördags, oväntat och sorgligt, bara 73 år gammal – hjärtat. Vi har skickat ett pressmeddelande för att informera om dödsfallet och hans gärning. Begravningen äger rum på Lidingö fredag den 19 februari. Mitt i livet, på väg vidare, lämnade han. Han var min företrädare under åren 1996 till 2002, jag tillträdde först i december 2004, så vi hade ingen direkt överlämning, men vi hade ändå kontakt i olika sammanhang. Första gången jag träffade Johan var i Tokyo, när min man var ambassadör där, och Johan kom ner för ett lanseringsvent med sitt möbelföretag Innovator Design, som han hade tillsammans med Jan Dranger.  Möblerna hade stora framgångar i Japan, särskilt deras färglada, lättskötta stålrörsfåtöljer med manchester, som fortfarande är kult där. Glad och spirituell och med massor av svenska kulinariska specialiteter med sig. Som den Hirams son han var, spelade råvaror och måltid alltid en stor roll och han var så stolt och glad häromåret att han kunde vara med och genomföra den fina utställningen av Hirams teckningar på Grafikens Hus i Mariefred. Jag glömmer inte heller hur han engagerade sig tillsammans med Leif Pagrotsky för att på alla sätt stötta när jag jobbade med Swedish Style in Tokyo, långt innan jag jobbade med Svensk Form, och vi gjorde en presskonferens tillsammans.

Både form och måltid kom med blodet. Särskilt Svenska Slöjdföreningen, senare Svensk Form, var närvarande en stor del hans liv, med pappa Åke Huldt, utställningskommissarie för den stora H55-utställningen, rektor för Konstfack och tidig direktör för Svensk Form.

När Johan tillträdde som VD för Svensk Form 1996 blev det full fart. Ofta ledde han verksamheten från sin bil och per telefon, medarbetarna skojade alltid om hur bilen var hans kontor, och när de ringde efter honom var han alltid “på bron” på väg till kontoret på Skeppsholmen. Optimistisk, utåtriktad, charmig, glad, ibland disträ, med massor av kontakter, lyckades han flytta fram många positioner för Svensk Form, vi listar några i pressmeddelandet. Det största var nog ändå att inrätta den nya mötesplatsen på Skeppsholmen, med utställningslokal, café, butik och bibliotek. Helt klart är, att utan Johan, inget statligt uppdrag för form och design för Svensk Form. Som vi sedan visserligen miste, men nu är frågan återigen aktuell med ett designcenter i Stockholm! Att det blev ett designår med så starkt statligt stöd, berodde till stor del på att Johan varit med och krattat i manegen.

Vi satt i Formens Hus i Hällefors styrelse tillsammans, där han var en av de drivande eldsjälarna ända in i det sista. Under senare år stötte vi mest på varandra på ICA i Stjärnhov, vårt sommarboende och hans hem runt gemensamma sjöarna Båven och Naten, då vi diskuterade säsongens kräftfiske. Johan gav alltid tips om vilka matvaror man skulle köpa. Vi saknade honom när han flyttade till Viken och Mallorca, och nu är det svårt att tänka sig att han är borta, men vi minns honom desto mera.  Vi  sänder våra varmaste tankar till hans närmaste familj och många nära vänner.

Johan Huldt during visit with the board of Formens Hus 2011

Johan Huldt during visit with the board of Formens Hus 2011