In Copehagen celebrating Danish Design Award and meeting with Nordic-Baltic colleagues

“Nästa år ska jag göra en produkt för blinda flyktingbarn” suckade en av de nominerade , som inte kammat hem någon vinst igår vid Danish Design Award, trots att han var nominerad i flera kategorier. Det var spontant och lite bittert, men, visst, det var många “förbättra världen”-bidrag som utsågs som vinnare av danska Design Award igår, politiskt korrekta signaler. Det var roligt att få vara med vid denna jättesatsning från Dansk Design Center och Design Denmark som tillsammans bjudit in till firandet i starkt samarbete med Dansk industri i Industrins Hus mitt i stan, stöd från Näringsdepartementet (Erhervs- og Vaerksministerie) i Dansk Designcenters egen budtet och med en mängd sponsorer. Sittande middag under tre timmars ceremoni med prisutdelning mellan rätterna. Skådespelaren Hella Joof moderator, och 15 kategorier med fyndiga kategori-namn, och en ambassadör i juryn för varje kategori – många män.  Se nedan. De hade koncentrerat sig på att bjuda in de nominerade företag och designer, för att verkligen fira dem ordentligt denna kväll, med danske kronprinsen som beskyddare för Dansk Designcenter sedan många år, och nu även för utmärkelsen. Ett jättestort och påkostat arrangemang, gyllene guld-D delades ut. Danish Design Award var en nystart efter många år då utmärkelsen legat nere, nu vill man premiera helt andra värden av design. Nye chefen för Dansk Designcentrum Christian Basson, karismatisk och engagerande, lyste av glädje och stolthet med sitt team efter väl förrättat värv. Här ser ni alla vinnare. 

På dagen hade vi Nordiskt-Baltiskt designorganisationsmöte, där Christina Melander från Danish Design Centre var värd och presenterade den nya företagsstudie om värdet av design för tillväxt och arbete i dansk industri som de ska genomföra till september, som vi alla i norden kommer att ha glädje av. Vi diskuterade just hur frågorna skulle ställas för att vara relevanta, vad design betyder i dag i strategisk företagsutveckling, vad en management konsult eller experience designer, eller ingenjör kan göra jämfört med designkompetensen osv. Nästa steg blir att sätta en gemensam nordisk baltisk agenda om hur vi ska stärka vår nordiska design DNA och hur vi gemensamt kan presentera oss i världen. Ett ämne som kan förena oss alla i arbetet med EU och Nordiska Ministerrårdet, och Nordiska innovationsrådet är Nordic Welfare Challenge. Fortsättning följer. God stämning och glädje i det danska arbetsteamet, som nu är på väg att flytta samman med arkitekter och alla designorganisationer i den nya formationen Danish Design Society i ny byggnad med ännu en fantastisk arkitektur mitt i Köpenhamn.

Congratulations to our Danish colleagues, who have taken up the Danish Design Award again after some years’ absence. This time with a fresh start, a new jury and fifteen new categories. The fifteen categories range from design that has created jobs or cut costs over health solutions and shared resources. New fresh category names. The business categories: Employment growth, message received, Save money, share resources. Individual categories: Better work, daily life, feel good. Society categories: Better learning, clean world, healthy life, outstanding service. People’s choice, Icon award, visionary concepts and Young talent. Even if the categories were new, the nominated and award winners resembled pretty much what we can se in other design competitions, with traditional categories. Among the winners, I had my favorites: the iPhone app to help blind people through sharing information in everyday life Be My Eyes, and I’MPERFECT, a movement to help us share resources, enhance reuse and accept imperfections  here you find all the winners. The award celebration was held in Industriens Hus, with a festive dinner for 410 invited and seated guests, with the Danish Crown Prince as the patron, and many happy winners

Prior to the award we had a Nordic-Baltic meeting among our design organisations. Due to flight trouble, not all of us could join, but our host Christina Melander at the Danish Design Center, presently located without public space in an old beautiful building complex with The Danish Fashion Institute, INDEX award, next door to the new spectacular BLOX building, which will be the new Danish Architecture Centre in 2018, next to the Black Diamond Building on Copenhagen’s waterfront. BLOX has been designed by Dutch famous architect Rem Koolhaas.  You could really feel the engagement, the great spirit in the Danish Design Centre team, not only for the upcoming award ceremony that evening, which of course creates a special energy and excitement. You can feel how the charismatic new director Christian Basson has engaged his collaborators around the basic mission of the Danish Design Centre, to promote the competitiveness and growth of Danish industry through design. But in completely new ways of working than some 10 years ago. At present Christina is leading a surgery of how Danish industry is using design, and how design has helped to create growth and new jobs. The challenge is to put the right questions, with full user involvement, in order to get at good result of the surgery by 2018. We will all benefit from this work. We also defined areas where we can collaborate more, in strengthening the Nordic design DNA, the Nordic Welfare Challenge, and also in our international presence, through joint presence, exhibitions etc. Always important and fruitful to meet. I am so glad that I went.

Participants this time:

Jane Oblikas, Estonian Design Centre
Pille-Liis Milvere, Estonian Design Centre
Maris Takk, Marii Reimann, Estonian Design Centre
Marii Reimann, Estonian Design Centre
Kristina Noor-Ilander, Design Forum Finland
Robin Edman, Svensk Industridesign
Ewa Kumlin, Svensk Form
Jan Stavik, Doga – Norsk Design- og Arkitekturcenter
Halla Helgadóttir, Iceland Design Centre
Audrone Drungilaite, Lithuanian Design Forum
Christina Melander, Danish Design Centre

 

Christina Mellander shows the new venue for the Danish Design Society- Exciting

Christina Mellander shows the new venue for the Danish Design Society,the BLOX building in the harbor, architect Rem Kolhaas – Exciting