Nordic design makes a mark during Zagreb Design Week

Just åter från mitt allra första besök i Zagreb och Kroatien överhuvudtaget. Visserligen hann jag mest röra mig mellan Zagreb Design Week och hotell Dubrovnik under min blixtvisit, men fick ändå intrycket av en grön och välkomnande stad, fylld av komplex och rik historia. En rad svenska och nordiska designer hade bjudits in av de nordiska ambassaderna, som gjort en rejäl satsning under Zagreb Design Week i år, alla ambassadörer fanns på plats vid invigningen och visade sitt engagemang. Den svenske ambassadören Lars Schmidt och hans gäng är en ny generation diplomater, som ser främjande som något naturligt, och har en avspänd inställning till traditionell diplomati. Från Sverige i den här omgången var det Love Hulténs representant Carl Blom och jag som deltog – Erik Olovsson kommer senare i juni – och vi togs så väl omhand av ambassaden. Ambassadören hade kallat samman några nyckelpersoner till lunch, där vi kunde knyta viktiga kontakter, bland annat med grundaren av Bellabeat, Urska Srsen, som vi senare besökte. De har också rekryterat en särskild kommunikatör och främjare, Mirna Juric som tidigare jobbat som konsult åt bland annat IKEA, som verkade ha alla rätta kontakterna på vårt område. Spännade att se också hur de flyttat i ett helt nytt kansli i ett nytt höghus och i ett nytt modernt residens, allt med fräsch svensk inredning – förutom några holländska armaturer.

Zagreb Design Week är en ny förteelse, driven av två unga eldsjälar Tina och Daniel, sedan tre år tillbaka, som vill föra samman de kreativa industrierna. Mässan var inhyst i en gammal härlig rå industribyggnad, med en del av konventionella betalande designföretag och en del mer som en marknad med små mode-smyckes och accessoar-kreatörer. Mer som en festival. Den nordiska paviljongen var en blandning av funktionella industriella designprodukter och nyskapade unika projekt, inklusive våra två från Ung Svensk Form, skåpet av Kyuhyung Cho och Erik Olovsson, samt Love Hulténs R-kaid. Som helhet kändes väl mässan ganska trevande, men det var imponerande att se hur alla deltog under invigningskvällen, akademien, näringslivet, ambassaderna, det svartklädda designfolket, deras stjärndesigner, och de hade även en modevisning insprängt under invigningskvällen. Dagen därpå hade de nordiska ambassaderna ordnat ett nordiskt party, och alla vi talare från de nordiska länderna deltog i seminarier och samtal om hur kreativa samarbeten kan utvecklas. Jag upplevde en ambivalent mix av pessimism och optimism. Optimism när det gällde entreprenörernas framtidstro, och pessimism när det gällde de offentliga och politiska systemen.

The four Nordic Embassies in Croatia had made a joint venture this year at the Zagreb Design week, with an exhibition of products and designers from all the four countries: Sweden, Finland, Norway and Denmark. All the ambassadors were speaking at the opening, together with the founders of the week, Tina and Daniel. A dream team, having worked so hard for so long for this, now third year in a row. Unfortunately they will not be able to stay in the Lauda old factory building next year, which is the perfect place for this type of event, since it will be demolished and turn into a new building site. Everyone came to the opening, the black dressed design crowd – just as in Sweden or anywhere – the business people, students, professors, star designers… and in all they expect some 20 000 visitors. During our stay, two types of conferences were held: Produkteka and Kiki-conference. During the first one designers from Norway, Denmark and Finland were speaking.  Almost a funny illustration of the stereotypes of the differences between the design in our Nordic Countries: Norway with ergonomic wooden design (Rodeo chair), Denmark with furniture (Boris Berlin made a wonderful in-depth lecture about materials and chair-making) Finland with a new high-tech gadget Catchbox (Pyry Taanila) and Sweden with an innovative game/craft design by Love Hultén (presented by his agent Carl Blom). I tried to give a fast-forward overview of the creative industries in Sweden, Stockholm, a bit about our historic background, and the contribution to the city development, which was the topic during the seminar I participated in.

This was my very first visit to Zagreb and Croatia ever, I only wish I would have stayed to see and experience some more. What remains is the impression of a welcoming, warm and green city, full of rich and complex history. I made several contacts with amazing people, that I wish to continue in dialogue with, and I felt an ambivalent mix of optimism and pessimism among them. Optimistic belief in the creative sector and entrepreneurship and pessimistic when it comes to public systems, infrastructure and politics. We are all part of the same global network and there are many opportunities forward.

Small but tasteful new residence

Small but tasteful new residence