The art of combining traditional and modern in a new addition to the Granit compound at Korpo in the Finnish Archipelago

Sedan generationer tillbaka huserar klanen Granit och hela tjocka släkten på öarna omkring Korpström mitt i Åbolands skärgård i Finland. Alla härstammande från anfadern och sjökaptenen Jeremias Granit. I dag är det fjärde och femte generationen vi möter. Arkitekten Michael Granit med hustru Elisabet och deras tre barn med familjer bor i det gamla kaptenshemmet samt kringliggande skärgårdsstugor på Vikminne i Korpström under somrar och ledigheter. Barn och ungdomar rör sig fritt omkring på land och till havs och ständigt pågår bygg- och renoveringsprojekt. Senaste tillägget är yngste sonen Jakob och Mikaela Kumlin Granits nya gäststuga, som placerats som den första i raden av hus som välkomnar besökare till Granit-land. Röd och hög, smälter den in mellan klippor och tallar. “Att angöra en berghäll”, beskriver arkitekten Michael Granit konceptet, ett hus som svävar in på plats. Strax intill infarten finns en gammal lada som kommunicerar naturligt med nytillskottet. Långsmala fönster från knähöjd skapar samtida karaktär. Det är Jakob och pappa arkitekten som utvecklat projektet. Jakob med starka idéer om hur han vill ha det, pappa som gjort ritningarna och en lokal projektledare Bosse Mellberg, som bistått med att genomföra bygget. “Som arkitekt gäller det att ha en bra och tydlig beställare och Jakob vet precis vad han vill”, säger Michael, som samtidigt är den som valde den perfekta platsen. Den lösa inredningen har fru Mikaela fixat smakfullt och praktiskt med visst bistånd av Ikea. Eftersom Mikaela är min mans dotter – alltså min bonusdotter – har vi haft glädjen att besöka denna unika plats ett par gånger. Nu fick vi ynnesten att sova i den ultramoderna röda gäststugan.

Det är en delikat uppgift att harmonisera med en ursprunglig skärgårdsmiljö och samtidigt göra ett nutida och personligt avtryck. (Michael Granit med sin långa erfarenhet kan redan konsten, inte minst påtagligt i Skärgårdscentrum Korpström, invigt 2004, som han ritat tillsammans med kollegan Bengt Lundsten, ett uppdrag som de vann i en arkitekttävling)  Dessutom måste höjd och storlek anpassas till finska byggnadsregler, samtidigt som man önskade utvinna maximalt utrymme. Jakob med starkt miljöengagemang var också angelägen att optimera olika energilösningar, som i de höga glasargonfönstren, led-belysningen och självklart att allt är i miljövänligt behandlat trä.

Inspirationen till det nya gästhuset är hämtat från den traditionella skärgårdsboden. 25 kvadratmeter är idag maximal boyta enligt finsk byggrätt för ett gästhus. Därför tog man ut mesta möjliga utrymme på höjden i stället. 2,40 m inuti för extra rymd, samt en mindre övervåning med ståhöjd på 1,60 m, perfekta sovplatser för en barnfamilj. Likt gamla skärgårdsbodar finns också en svale, ett förmak eller uterum. Förr användes svalen för fiskeredskap och fångst. Här har det i stället blivit ett umgängesrum, högt i tak med dimmerbelysning, praktiskt utekök och utedusch. Balkongen är fritt hängande, vilket bidrar till känslan av lätthet, nästan som en brygga.

Dessutom finns två stora skjutdörrar som kan stängas om uterummet, för inre intimitet, samtidigt som dörrarna bidrar till en yttre estetisk enhetlig fasad i samklang med övrig trästruktur. Besökaren kan komma in till huset genom tre öppningar som förstärker det välkomnande uttrycket. Likaså suddar glasdörren till insidan ut gränsen mellan ute och inne. Road och duktig kock som Jakob är, är köksutrustningen förstås tip-top. Både i uteköket och inomhus. Jakob älskar att laga mat utomhus även på vintern. Dessutom sitter ett stort fönster mitt emellan de båda köksöarna, så att man kan både diska och laga mat med full utsikt och fint ljus.  Tvättmaskin, diskmaskin, bästa kylskåp, frys och ugn…det mesta på plats.

Ett nytt och elegant landmärke har det blivit, Nystugan. Jakob tänker redan på hur huset i framtiden ska kunna förlängas, och utvecklas ännu mera. På Korpo står det aldrig stilla. Längtar hit igen! Tack för den här gången för härliga dagar!

lågt placerade och höga fönster ger maximalt ljusinsläpp

lågt placerade och höga fönster ger maximalt ljusinsläpp