Celebrating Svensk Form’s birthday all around Sweden by awarding local ambassadors of design

Grattis till alla Formbärare i Sverige och till Handarbetets Vänner i Stockholm! Den 6 oktober firas Formslaget över hela landet, som ett sätt att utgå från Svensk Forms födelsedag för att manifestera att vi är en rikstäckande förening. Varje regionalförening utser dessutom en regional Formbärare som får bära titeln ett helt år. Detta också för att synliggöra bra initiativ och formgivare som i olika regioner, och visa på designens kraft och i andra hand, synliggöra Svensk Forms aktiva arbete runtom i landet. Vi började med denna tradition 2013, som sedan har fortsatt i stor och liten skala årligen.

Svensk Form Stockholm hade i år valt att premiera Handarbetets Vänner,  som verkligen fått en nytändning de senaste åren och satts på kartan under den nya ledningen med Lotta Ahlvar. Eftersom kansliet också finns i Stockholm begav vi oss dit för att fira vår lokala formbärare.

Motivering: Handarbetets vänner (HV), är en snart 150-åriga institution och på sitt sätt en nationalklenod. HV har i högsta grad bidragit till den nuvarande bilden av slöjd och hantverk som spännande, aktuellt och ytterst relevant samhällsuttryck. I utbildningar och publik verksamhet har bevarande förenats med utveckling och experiment i framkant. Lyckosamt har nya grupper nåtts genom att bjuda in till deltagande i workshops andra aktiviteter, bland annat på mässor, och helt utan krav på tidigare erfarenhet. HV verkar genomgå en metamorfos och Svensk Form Stockholm utser därför Handarbetets Vänner till Årets Formbärare i regionen.

For Svensk Form’s birthday on October 6th, since 2013, each one of our regional chapters selects a special ambassador for design from their region, a local “Formbärare”, carrying the title for one year as a way to manifest the influence of design in the respective region. As the Formbärare of the Stockholm region, Svensk Form Stockholm selected Handarbetet’s Vänner. This school, studio, society of almost 150 years, has contributed to give a new meaning and life to the skills of craft, embroidery, and to invite a new audience into the rich universe of this deep knowledge. The progress of the recent years is very much due to the new director, Lotta Ahlvar and her team.

CONGRATULATIONS!