Launch of the nominees for the Design S Award 2016 during Örebro Form Week – everything does not have to happen in Stockholm!

I år valde vi att lansera de nominerade till Design S i Örebro den 5 oktober i samband med stadens Formvecka. Känns bra att inte göra allt i Stockholm.  Svensk Forms regionalförening i Örebro är mycket aktiva och initiativrika, och det passade dessutom bra att ha ett Design S-seminarium den 5 och sedan, dagen därpå fira Svensk Forms födelsedag, det så kallade Formslaget, då varje region utser sin formbärare.

Elin Trogen, vår medarbetare från Fifty, presenterade alla de 43 nominerade bidragen, alltifrån konsthantverk till tjänstedesign, som nu visas live på ArkDes från den 11 oktober. Inför nomineringen höll vi ett scensamtal där begåvade Andrea Reschia visade och förklarade sitt nominerade bidrag, en interaktiv och high tech utveckling av sina redan så framgångsrika Rugged boots, på ett sätt som gör att bäraren med hjälp av sin telefon kan få hjälp med såväl färdriktning som värme i sulan om det är kallt ute. Hon kommer från Buenos Aires och tänkte också på anpassning för vårt nordiska klimat.  Eftersom Örebro är den före detta skostaden, ville vi även bjuda in lokala företaget Arbesko som arbetar med arbets- och skyddsskor och som vann Design S för några år sedan med sina funktionella och samtidigt coola stålhätteskor. Franske industridesignerns Richard Parent representerade företaget och berättade om sin resa från Frankrike, via HDK i Göteborg, till  Arbesko.  Det blir spännande att följa deras utveckling framåt.

This year we decided to go to Örebro to disclose our 43 nominees to the Deisgn S Award 2016. In connection with the launch, we also had a stage conversation with one of the nominees in the category Fashion, Andrea Reschia, and of course, since we were in the city of shoes, Örebro, we also invited a designer, Richard Parent, from the local Arbesko Shoe company, winner of Design S an earlier edition. Two shoe designers, with two different approaches, yet it is very much about an industrial design process to make a proper and functional shoe. For Andrea and her target groups, the fashion aspect is crucial, the thing that happens between the wearer and the shoe. Andrea is born in Buenos Aires, where she also studied before studying shoemaking in Italy. She has lived in Stockholm for 12 years and worked with most famous contemporary fashion labels with their shoes, but since a few years she has her own brand RESCHIA. The label is Stockholm-based and focuses in creating shoes with strong signature shapes that feature an eclectic use of materials, forward-thinking details, and superior craftsmanship.

Her new product, RUGGED TECH matches contemporary design and aesthetics to the latest technology. Sensors and smart materials were adapted to a Reschia classic, Rugged boots, creating a piece of wearable technology. The idea has been do use  already existing functions of a smartphone, and consider the values highlighted through a fashion item, their iconic Rugged Boot. This enables a wide range of possibilities: the wearer can identify their coordinates and also activate a safety measure that informs family or friends of their location. For the visually impaired, the RuggedTech presents a function of connectivity with the user`s phone that, by using the “voice-over” option, narrates the way around a city to the wearer. An automatic chip, located underneath the toes of the wearer and below the signature platform of the Rugged, powers the technology from within. 

Arbesko Shoe designer Richard Parent, originally an industrial designer from France, now working in Sweden, also stressed in the discussion of how different it is to study and work in Sweden, when it comes to the non-hierarchic approach. 

Our seminar day ended with a nice Form-Party before we had to take the train back to Stockholm