Unique experience of design and gourmet food from Dalarna at Leksands Folkhögskola

TACK UNDERBARA LEKSANDS FOLKHÖGSKOLA! Jag har haft ynnesten att få vara med om en genuin heldags- och helhetsupplevelse. Så glad att jag blev inbjuden till den unika måltid som skolan arrangerade i Siljegården igår, allt formgivet av eleverna vid linjerna metallformgivning/silversmide, keramisk form och bokbinderi. Övriga elever var med och serverade på proffsigaste nivå. En lång process och stort team som arbetat hårt i månader med blod, svett och tårar, som vi åtta utvalda gäster fick vara med och avnjuta som kulmen av det hela.

För egen del, dalkulla som jag är, var det redan en härlig frihetskänsla när jag på morgonen hyrde en bil, och for iväg med en roman i radion och siktet mot Dalarna. Bara resan en upplevelse, med grönskan som börjar slå ut med musöron på björkarna och blå berg i solskenet. När jag närmade mig Djurås, började bilen nästan automatiskt ta av till vänster hem till Björbo, men jag fortsatte till Leksand och Folkhögskolan, som med åren blivit ett favorittillhåll, efter att jag suttit i styrelsen och fått chansen att ta del av den unika stämning och miljö som Leksands Folkhögskola erbjuder. Bara skolans geografiska plats, vid Siljans rand, och omgivningarna gör att man vill stanna här för alltid. Friheten i undervisningen, alla får vara med utifrån sina egna förutsättningar och livsambitioner, man kan vara här i några år, alla förändras och utvecklas genom att gå här. Respekt för varandras olikheter, kvalitet i umgänge, vällagad och hälsosam mat varje dag, i matsalen, som förresten även är öppen för Leksandsbor som vill komma äta på luncherna. Många blir sammansvetsade vänner för livet. Flera av eleverna går vidare till Konstfack, HDK, Umeå industridesignutbildning osv. Just idag väntar några spänt på besked om de kommit in på Konstfack. Jag fick tillfälle att prata med designstudenterna en stund nu på morgonen innan de skulle plocka ihop från gårdagens festmiddag.

Och så själva middagen, som planerats och producerats sedan i januari. Mats Eskils, silversmed och lärare på skolan var projektledare tillsammans med eleverna. Allt utom glasen på bordet var tillverkat av eleverna: individuella bestick av silversmide, utsökta och personliga menyer av bokbitarna, koppar och tallrikar av keramikeleverna, och hela rummet iscensatt av dem tillsammans, med utställda föremål runtomkring i den vackra Siljegården, ett gammalt sommarhem som övergick i skolans ägo för många herrans år sedan. Skolan har själva lagt upp några fina bilder av egen fotograf 

Kocken Jonas Skinnar hade komponerat en meny av traktens lokala råvaror, som Dalaälg, Siljansaborre, Leksandslök och Åkeröäpplen i en fullödig meny med tillhörande noggrant utvalda drycker. Måltiden avslutades med en björksavssorbet med björksirap – allt var nedkokt från 20 liter björksav från dungen intill.  Vi  lyckliga inbjudna 8 gäster, som ni ser från bilden nedan, kom från olika håll: media, design och lokala näringslivet. Vi fick vara med om en oförglömlig kväll där alla sinnen fick sin näring. Vi några få rollinnehavare som fick avnjuta kulmen, men inblandade var desto fler. En hyllning till tiden och omsorgen, som gör hela skillnaden.

Efter måltiden tog jag en kvällspromenad längs den vackra tjärnen och älven medan fullmånen dök upp mellan träden. Vid återkomsten följde jag en intensiva rökpelare och träffade keramikstudenterna som hade kvällspasset för att elda i den speciella japanska anagamaugnen som en japansk lärare har lett bygget av för några år sedan. Fyra dagar och nätter ska den brinna, en gång om år, temperaturen ska ligga på samma nivå, och eleverna lägger in ved var femte minut. På samma sätt som man bränt keramik i Asien i flera tusen år, gör eleverna i Leksand. Mäktigt och än en gång en lovsång till TIDEN.

I was one of the lucky eight guests who were invited to a unique dinner experience yesterday at Leksands Folkhögskola. A very special school, located in a breathtakingly beautiful setting by lake Siljan in Leksand, Dalarna. The students in metal, ceramic and book binding had prepared the whole setting form moths with individual cutlery in silver, elaborate individual paper menues and ceramic plates and cups made by the students. We, the invited guests, represented local business community, design and media – I can recommend the newly started digital channel Siljan News and Dalaliv. 

The time and the care that went into this project made it so very special, in combination with the same care in creating the special menu with local ingredients. The school is lucky to have one of Sweden’s best chefs on board, Jonas Skinnar, just engaged in the school’s everyday cooking from breakfast to night, as in this culinary journey through the local ingredients from Dalarna.

Thank you Jonas Skinnar and your team, to all the engaged students, to Mats Eskils, well known silver smith and teacher at the school, who was project manager of this unique project, and last, but not least Anki Gullback, the forever engaged head master of Leksand’s Folkhögskola always positive to changes and new initiatives.

The evening ended in a tour around the school, where we could experience the yearly burning inside the special Japanese Anagama oven, where students took time to keep the fire going for 4 days and nights before the ceramic is done with new glaze from the ashes. Again a praise of time.